SLC Projecten en verwachte resultaten

“Denk als een formule 1 coureur, maak een pitstop,” betoogt econoom Mathijs Bouman[1] midden in de covid-19 crisis tegen ondernemers. Bouman vervolgt: “Wat doen Lewis Hamilton en Max Verstappen als er een ongeluk op het circuit is gebeurd en de virtual safety car iedereen
verplicht om langzaam te rijden? Ze maken als het even kan direct een pitstop. Als je 30% langzamer moet rijden, is zo’n stop in de pitstraat relatief voordelig. De tijd van de bandenwissel blijft hetzelfde, maar het aantal meters voorsprong dat de coureur verliest is geringer.”

U ziet de overeenkomst met de corona crisis vast al. Formule 1 coureurs gebruiken de passieve tijd nuttig en gericht om daarna heel hard te kunnen gaan.

Dat is wat volgens Bouman ondernemers nu ook zouden moeten doen: de passieve coronatijd nuttig en gericht gebruiken om straks heel hard te kunnen gaan door bijvoorbeeld ambitieuze plannen startklaar te maken, grote investeringen door te voeren en personeel op te leiden. Er is actie nodig om nog tijdens de crisis de kosten om je bedrijf te vernieuwen, die veel lager zijn dan in goede
tijden, te benutten.

Het is tegen deze achtergrond dat vijf SLC-projecten voor Curaçao zijn ontwikkeld en wel in een nauwe samenwerking met het bedrijvenplatform Groene Groei Toeristenindustrie.

[1] Financieel Dagblad, 7 april 2020

SLC-Projecten GROEN-BLAUW-CURACAO 2.0

Het projectplan “GROEN-BLAUW-CURACAO 2.0” beschrijft de oprichting van een groen afvalverwerkingsbedrijf aan de Kaya de Savaan, Curaçao door de Stichting Smart Lifestyle Connection.

Kernpunten

Doel: Het project heeft als doel het opzetten van een professioneel Curaçaos groen afvalverwerkingsbedrijf met leerwerkervaring voor kansarme jongeren, voornamelijk drop-outs. Deze jongeren zullen leren composteren en produceren met afval uit de toeristensector.

Input: Het groenafval komt voornamelijk uit de toeristensector, zoals groenteafdelingen van supermarkten, keukens van hotels en restaurants, en tuinafval.

Output: Het eindproduct van de afvalverwerking is voedingsrijke humuskorrels en ecologische compostgrond, die vervolgens aan planters en tuinders worden verkocht.

Bijdrage aan natuurbescherming: Het project draagt bij aan het verminderen van de import van potgrond en landbouwgrond uit andere landen, wat helpt bij het voorkomen van de invoer van schadelijke insecten en onkruid.

Productieproces: Er zijn twee afvalverwerkingsprocessen: een met regenwormen die humus produceren en een ecologisch composteerproces.
Infrastructuur: Er wordt een bedrijfsloods gebouwd voor het composteren, met faciliteiten zoals hokken voor composthopen, een leslokaal, een kantoor, en een winkeltje.

Financiering: De totale kosten voor het project zijn geraamd op NAF 665.500,-.

Management: Drs. Tesha Yung, een econoom met ervaring in projectmanagement, is aangesteld als projectmanager.

Het project streeft naar duurzaamheid, talentontwikkeling, werkgelegenheid, en milieuvriendelijke afvalverwerking in de toeristensector van Curaçao.

Projectplan Surinaams-Nederlandse Samenwerking ter versterking van het basisonderwijs

In 2023 werd het jaar van bewustwording en overdenking van het Nederlands koloniaal- en Slavernijverleden ingeluid in zowel Nederland als Suriname. Ter erkenning van de historische misstanden en de huidige kansenongelijkheid in Suriname, hebben de Nederlandse Koning en Premier excuses aangeboden. Als herstelmaatregel is een project opgezet voor samenwerking tussen Nederland en Suriname, gericht op het versterken van het basisonderwijs en het bevorderen van talent in sport, kunst, cultuur en volwassenonderwijs.

Onderwijs wordt internationaal gezien als een cruciale verantwoordelijkheid van de overheid en speelt een sleutelrol in de vooruitgang en ontwikkeling van individuen en samenlevingen. Het biedt niet alleen kennis en vaardigheden voor economisch succes, maar verrijkt ook het individuele culturele en ethische begrip. Door onderwijs kunnen mensen kritisch denken, problemen oplossen, bijdragen aan de economie, en actief deelnemen aan democratische processen.

De Verenigde Naties hebben onderwijs erkend als een fundamenteel mensenrecht, essentieel voor het bestrijden van armoede en het bevorderen van economische groei, vooral in voormalig gekoloniseerde landen. Voor landen in economische crisis is het verbeteren van het imago van onderwijs cruciaal voor het bevorderen van welvaart en welzijn. Dit wordt versterkt door het aanbieden van aanvullende onderwijsfaciliteiten zoals huiswerkbegeleiding, bijlessen, en talentontwikkelingsprogramma’s in sport, kunst en cultuur. Avondonderwijs voor volwassenen gericht op inkomensgeneratie en lokaal ondernemerschap kan deze inspanningen verder versterken.