“Denk als een formule 1 coureur, maak een pitstop,” betoogt econoom Mathijs Bouman[1] midden in de covid-19 crisis tegen ondernemers. Bouman vervolgt: “Wat doen Lewis Hamilton en Max Verstappen als er een ongeluk op het circuit is gebeurd en de virtual safety car iedereen
verplicht om langzaam te rijden? Ze maken als het even kan direct een pitstop. Als je 30% langzamer moet rijden, is zo’n stop in de pitstraat relatief voordelig. De tijd van de bandenwissel blijft hetzelfde, maar het aantal meters voorsprong dat de coureur verliest is geringer.”
U ziet de overeenkomst met de corona crisis vast al. Formule 1 coureurs gebruiken de passieve tijd nuttig en gericht om daarna heel hard te kunnen gaan.
Dat is wat volgens Bouman ondernemers nu ook zouden moeten doen: de passieve coronatijd nuttig en gericht gebruiken om straks heel hard te kunnen gaan door bijvoorbeeld ambitieuze plannen startklaar te maken, grote investeringen door te voeren en personeel op te leiden. Er is actie nodig om nog tijdens de crisis de kosten om je bedrijf te vernieuwen, die veel lager zijn dan in goede tijden, te benutten.
Het is tegen deze achtergrond dat SLC-projecten voor Curaçao zijn ontwikkeld en wel in een nauwe samenwerking met het bedrijvenplatform Groene Groei Toeristenindustrie.
[1] Financieel Dagblad, 7 april 2020
SLC-Projecten Curacao



Het projectplan “Composteren Leren en Produceren” beschrijft het trainen van voortijdig schoolverlaters.
Kernpunten
- Het project Compost leren, produceren en verkopen is een leerwerk traject voor jongeren op Curaçao die de school hebben verlaten zonder afronding en zonder doorstroom naar een beroepsopleiding. Veelal eindigen deze jongeren op straat, kunnen bij kleine criminaliteit betrokken raken, met justitie in aanraking komen of erger nog, eindigen in een inrichting waarbij ze met echte criminelen in contact komen. Dan is de maatschappelijke afglijdingscirkel rond en talenten verprutst. Voor Curaçao, het mooie eiland waar toerisme de belangrijkste inkomstenbron is, betekent het ook dat straten en straathoeken minder veilig en minder gastvrij kunnen worden.
- Toerisme, hoe gewenst ook voor werkgelegenheid en armoedevermindering op het eiland, zal ook hand in hand moeten gaan met het faciliteren van enige zelfproductie van voedsel om de afhankelijkheid van import van basisvoedsel te verminderen, zo heeft de coronapandemie (2020-2022) bewezen toen er voedselschaarste dreigde door het moeten sluiten van havens en luchthavens. Meer volkstuinen, meer eigen voedselbossen is van belang.
- Op de groene rots met de prachtige stranden en kleurrijke vis- en zeedieren populaties, leidt de noodzaak om rond de toeristenverblijven, hotels, woningen en natuurparken het groen te behouden en de zelfproductie van basisvoedsel te intensiveren, ook tot de noodzaak om tuinaarde, potgrond en mestproducten te importeren. Deze worden op prijsaanbiedingen uit landen (omringend en veraf) binnengehaald en het gevolg daarvan is dat met die grond en mest import, er en passant een veelheid aan ongedierte, woekeronkruid en agressieve microben mee kwamen. Een veelheid aan soorten mieren (er zijn meer dan 40 soorten vastgesteld) en woekerklimplanten als de pali lechi die nu veel oorspronkelijk groen op het eiland aantast.
- Als gevolg van het grootschalig toerisme, in 2023 kende het aantal bezoekers ruim 20 procent groei ten opzichte van 2019, groeit ook het groen afval in de HORECA. Afvalverwerking op het eiland is vooral een kwestie van landfill.
De gegevens onder de punten 1 tot en met 4 hierboven heeft de Stichting Smart Lifestyle Connection (www.smartlifestyleconnection.org) het project Compost Leren, produceren en verkopen ontwikkeld. Drop-outjongeren worden geleerd om op twee manieren te composteren met twee eindproducten, te weten; 1. Zwarte aarde/potgrond via bevochtiging, omscheppen en beluchting van bruinafval; en 2. Productie van mestkorrels/ humuskorrels met de inzet van groen afval uit de HORECA en gebruik van rode ringwormen. Voor dit leerwerktraject voor de jongeren heeft de Stichting Soltuna op BAKUVAL grond en gebouwen beschikbaar gesteld aan Smartlifestyle Connection. Hier zal de klasruimte, het kantoor en de zwarte aarde en mest verkoopwinkel, alsmede de wormenfarm, de mestkorrel productie bakken, en de productie van zwarte aarde uit bruinafval. Voor de opleiding zijn ervaren trainers aangetrokken met hart voor de zaak. Ook is reeds een aanvang gemaakt met het schoonmaken en opknappen van terrein en gebouwen. Er is nu haast bij het verkrijgen van fondsen om de opknapkosten en benodigde infrastructuur voor de start van het leerwerk project mogelijk te maken, in het bijzonder ook het leslokaal en de werkplaats, zodat de trainers met de jongeren aan de slag kunnen. Met dat alles is een bedrag van NAF 389,000,- (driehonderd negenentachtig duizend Antilliaanse gulden = 200.248, -( tweehonderdduizend en tweehonderd en achtenveertig EURO ) voor het eerste jaar gemoeid.
Management: Drs. Tesha Yung, een econoom met ervaring in projectmanagement, is aangesteld als projectmanager.
Project Samenwerking Suriname & Nederland ter versterking van het basisonderwijs
In 2021, volgend op de coronapandemie heeft de minister van onderwijs ingezet op het effectief inlopen van de door corona verder versterkte hiaten en achterstanden in het basisonderwijs in Suriname.
Geconfronteerd met gigantisch hoge drop-out in het basisonderwijs en beseffend dat aan het structureel inlopen van leerachterstanden een complexiteit aan vernieuwingen verbonden is, heeft minister Ori van onderwijs, voortbordurend op de vernieuwingen ingezet door zijn voorganger, in een poging om versneld in te zetten op het inlopen van de hiaten en achterstanden, ook de duur van de schooldag zou moeten worden uitgebreid. Daarbij zou de slagingskans voor individuele leerlingen vergroot kunnen worden door actieve talentontwikkeling in kunst, cultuur, sport en natuurbehoud binnen de school te faciliteren, en zowel de ouderparticipatie als deelname van de buurt/ lokale gemeenschap over het hele land gestimuleerd kunnen worden.
In een samenwerking tussen MINOWC en de Stichting Smart Lifestyle Connection (SLC) is hierna het project “de Gezellige Middagschool” ook wel “Prisiri Skoro” ontwikkeld waarbij in een tweejaar durende campagne over heel het land, in totaal in 350 basisscholen met het programma van de gezellige middagschool aan de slag gaan. De campagne start op 1 november 2024 met een pilotfase op 15 scholen met focus op de leergroepen 5, 6 en 7.

